Teren

Odbojka se igra na terenu dužine 18 m i širine 9 m, podijeljenog na 2 polja dimenzija 9 x 9 m, s mrežom širine 1 m, a koja je postavljena na visinu od 2,43 m za muškarce i 2,24 m za žene. Dužina mreže je 9,5 m.

Postoji i linija udaljena 3 m od mreže u oba polja, koja se smatra “linijom VolleyballCourtnapada”. Ova linija dijeli polje u “zadnji red” i “prednji red”.oni su poredani po 3 m svako polje, polje odbrane i polje napada Nakon što ekipa dobije servu, igrači se moraju rotirati u smjeru kazaljke na satu, tako da igrač koji je bio na poziciji “2” ide na poziciju “1” itd, a igrač s pozicije “1” ide na poziciju “6”.

Polje svake ekipe okruženo je slobodnom zonom od minimalno 3 m širine, u koju igrači mogu ući i igrati nakon serve. Sve linije, koje označavaju granice terena i zone napada, se farbaju u okviru dimenzija terena i zbog toga su dio polja ili zone. Ako lopta pogodi liniju, to se smatra “dobrom loptom”, tj. poenom. Antena se postavi sa obje strane mreže, okomito na graničnu liniju terena. Lopta koja prelazi preko mreže mora u potpunosti proći između antena (ili njihovog teoretskog produžetka prema plafonu), a da ih ne dodirne.